• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

  Guide till ett hållbart fönster- och dörrbyte

  Guide till ett hållbart fönster- och dörrbyte

  Även för den som vill minska sin klimat- och miljöpåverkan kan det vara svårt att veta var man ska börja. Därför har vi sammanställt den här guiden som innehåller allt du behöver veta för att kunna göra medvetna och hållbara val före, under och efter ditt fönster- och dörrprojekt.

  Före projektet: Välj hållbara fönster och dörrar

  Det är lockande att välja de fönster eller dörrar som är billigast. Men faktum är att det ofta lönar sig i längden att satsa på god kvalitet – både för dig och för miljön.

  Livslängden spelar stor roll
  Hur länge dina fönster eller dörrar håller spelar stor roll för hur hållbart ditt val blir i slutänden. En lång livslängd kan kompensera för att ett material krävt mycket energi under tillverkningen. Många tillverkare lämnar 10 års garanti på fönster och upp till 20 år på dörrar.

  Minska din energiförbrukning
  Med energieffektiva fönster och dörrar minskar värme- och energförlusten och du kan minska uppvärmningen av din bostad, vilket blir ett plus imiljökalkylen. När du letar efter energieffektiva fönster och dörrar är det U-värdet du ska hålla koll på, ju lägre värde desto bättre.

  Håll utkik efter hållbara märkningar

  svanenmärkning symbol

  Svanen
  Produkter med hög kvalitet och låg klimat- och miljöpåverkan tack vare små energiförluster och stränga krav på material och i tillverkning.

  FSC
  Garanterar att träråvaran är spårbar och från ett skogsbruk som tar hänsyn till både miljö och arbetsförhållanden.

  pefc symbol

  PEFC
  Garanterar att träråvaran är spårbar och från ett skogsbruk som främjar miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.

  basta symbol

  BASTA
  Databas med bygg- och anläggningsprodukter som uppfyller olika krav på kemiskt innehåll. Syftet är att fasa ut ämnen med farliga kemiska egenskaper.

  bvb symbol

  Byggvarubedömningen
  BVB bedömer byggrelaterade produkter utifrån kemiskt innehåll, miljöpåverkan och social påverkan i leverantörsledet. Kräver medlemskap.

  sunda hus symbol

  SundaHus
  Helhetslösning för att systematisera arbetet med att välja produkter utan farliga ämnen samt dokumentera innehållet i fastigheter över tid. Kräver en licens.

  hållbara val woody symbol

  Hållbara val
  Woodys egen hållbarhetsmärkning. Under den samlar vi produkter som är bra för dig som vill bygga hållbart.

  Under projektet: Återbruka eller återvinn allt som går

  Innan du kör dina gamla fönster och dörrar till tippen, se om det är något som går att återanvända. Vissa kommuner har återbyggdepåer som tar emot material. På sajter som blocket.se eller byggigen.se kan du själv sälja vidare gamla dörrar, fönsterkarmar och beslag. Material som inte går att återanvända lämnar du på din lokala återvinningscentral.

  Så återvinner du gamla fönster

  • Börja med att ta bort alla beslag, glas, persienner och andra detaljer och sortera dem utifrån material.

  • Fönsterbågar i trä eller trä med aluminiumbeläggning går som brännbart avfall.

  • Aluminiumfönster sorteras som metall.

  • Fönsterbågar i metall med glas går som isolering och blåbetong då det är svårt att separera materialen från varandra.

  • PVC-fönster går i vissa fall att återvinna, kontakta din kommun för mer information.

  Så återvinner du gamla dörrar

  • Ytterdörrar sorteras i de flesta fall som isolering och blåbetong då de består av material som är svårt att sönderdela.
  • Har du en dörr som till största delen består av metall återvinns den som metall.

  • Dörrglas slängs i det brännbara avfallet på återvinningscentralen.

  Efter projektet: Öka livslängden med regelbundet underhåll

  Hur ofta du behöver underhålla dina fönster och dörrar för att se till att de hålls i gott skick beror på var de är placerade. Fönster och dörrar i söderläge behöver ses över oftare än de som vetter mot norr. Är de placerade så att de utsätts för regn och blåst krävs tätare tillsyn. Mörka kulörer absorberar mer värme och behöver kontrolleras oftare än ljusa. En molnig dag med +10° är perfekt för underhåll av fönster och dörrar.

  Så underhåller du dina dörrar

  • Trösklar behöver oljas in regelbundet och gångjärnen behöver smörjas.

  • Målade ytterdörrar tvättas av med ljummet vatten varannan månad och behandlas med bilvax eller möbelvax en till två gånger per år.

  • Ytterdörrar i trä kräver lite mer kärlek och behöver oljas in med träolja flera gånger per år för att bevara träets kvalitet och vattenavvisande funktion. Vilken sorts olja du ska använda beror på träslag. Glöm inte att olja in dörrens undersida.

  Så underhåller du dina fönster

  • Beslag som gångjärn, uppställningsbeslag och låskolvar rengöras och oljas årligen efter behov.

  • Kontrollera att fogarna fungerar och att tätningslisterna inte har börjat mjukna eller släppa från fönstret. Hur du tar hand om dem i övrigt skiljer sig åt beroende på vilket material de är gjorda i.

  • Träfönster bör kontrolleras varje år och behöver målas regelbundet för att ge träet tillräckligt med skydd och motverka fuktskador, röta och svamp. Det är bäst att arbeta förebyggande och måla om innan färgen börjar släppa. Rengör träet med målartvätt, rugga upp och måla över.

  • PVC-fönster behöver normalt sett inte något större underhåll, men kan behöva rengöras då och då. Använd en mjuk svamp, avfettningsmedel eller såpa och varmt vatten. Undvik slipande eller aggressiva kemiska rengöringsmedel som kan missfärga fönstren.

  • Aluminiumfönster rengörs med allrengöringsmedel för målade ytor. De fräschas enkelt upp med lite vax.

  • Trä- och aluminiumfönster underhålls på samma sätt som metallfönster utvändigt och som träfönster invändigt.

  Vi hjälper dig att göra hållbara val

  Besök din lokala bygghandel för att se vilka leverantörer som har fönster och dörrar som passar just ditt projekt. Vi har ett brett sortiment av hållbara kvalitetsprodukter och kunniga säljare som är vana att fungera som bollplank, rådgivare och problemlösare vid såväl stora som små projekt.