• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

  Din guide till tryckimpregnerat – Sveriges populäraste trall

  Din guide till tryckimpregnerat – Sveriges populäraste trall

  Vad är egentligen tryckimpregnering? Tryckimpregnering är ett prisvärt och effektivt skydd mot röta, svamp och skadedjur. Det är en industriell process som ger en djup inträngning och hög upptagning av träskyddsmedel i virket, oftast furu.

  Väljer du tryckimpregnerat virke som är klassat av NTR garanteras inträngning till kärnan för längsta hållbarhet och livslängd. Om rätt impregnerat virke används på rätt plats kan man förvänta att träet håller i minst 20 år.

  Förr innehöll impregneringen miljöfarliga tungmetaller, men så är inte fallet längre. Vanligast är vattenlöslig saltimpregnering med bor och koppar, vilket ger virket den karaktäristiska gröna färgen. Det finns även tryckimpregnerat virke som är brunpigmenterat. Båda varianterna grånar med tiden.

  Ett hållbart och klimatsmart trallvirke

  Ett altandäck med tryckimpregnerad svensk furutrall belastar klimatet minst och avger lägst CO2. Det visar en livscykelanalys (LCA) av IVL Svenska Miljöinstitutet och Teknologisk Institut i Danmark. Studien jämförde tryckimpregnerad furu NTR/AB, tropisk ipe, betongplattor, sibirisk lärk samt tysk och kinesisk komposit. LCA beräknar miljöpåverkan under en produkts hela livscykel – från att naturresurser utvinns till dess att produkten inte används längre och måste tas om hand.

  Tänk på detta om du väljer tryckimpregnerat

  • Träets egenskaper
   Tryckimpregnerat virke har samma egenskaper som obehandlat virke när det gäller fuktrörelser och sprickbildning.
  • Undvik bearbetning
   Bearbetning bör undvikas eftersom det blottar kärnveden och ändträet. Är kapning ändå oundvikligt ska ändträytorna bestrykas med lämpligt träskyddsmedel, såsom penetrerande grundolja.

  • Ytbehandling är valfritt
   Virket behöver inte underhållas ur rötskyddssynpunkt, men kan målas eller ytbehandlas med träolja för att motverka fiberresning och sprickbildning. Mät ytfuktkvoten innan du stryker träet med färg, den får inte överstiga 16 procent.

  • Återvinn allt virke
   Allt överblivet tryckimpregnerat virke – även småbitar – ska lämnas in till kommunens återvinningsanläggning. Det gäller såväl nytt som gammalt tryckimpregnerat virke.

  NTR-klasser garanterar rätt kvalitet

  Väljer du tryckimpregnerat virke som är klassat av Nordiska Träskyddsrådet (NTR) garanteras inträngning till kärnan, vilket ger absolut längsta hållbarhet och livslängd. Tänk på att det även finns oklassificerat impregnerat virke ute i handeln, vissa med miljömärkningar. Men utan klassning, ingen garanti. Därför säljer vi enbart modernt NTR-klassat virke av furu.

  Det finns flera olika träskyddsklasser. De vanligaste i bygghandeln är NTR/A och NTR/AB, som används vid exempelvis altanbygge, bryggor och trall.

  Udda dimensioner ger en personlig stil

  Standardmåttet på trallvirke är 28/120, men ibland passar det bättre med något speciellt. Varför inte satsa på lite mer ovanliga dimensioner som 34/135 eller 28/145? Vi har det på lager. Det och mycket annat som gör ditt trädäck vackrare och mer unikt.

  Vi hjälper dig att välja virke!

  Besök din lokala bygghandel för att se olika sorters virke och dimensioner i verkligheten. Vi har ett brett sortiment av kvalitetsprodukter och kunniga säljare som är vana att fungera som bollplank, rådgivare och problemlösare vid såväl stora som små projekt.