• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Inbyggd skjutdörrsgarderob - en snabbguide

  förvaring

  Inbyggd skjutdörrsgarderob – en snabbguide

  Inbyggda garderober med skjutdörrar är något av förvaringarnas universallösning. De är både praktiska och snygga – så inte undra på att de har blivit så populära. Med en noga genomtänkt garderobsinredning kan du få maximal nytta av varje kubikcentimeter och med valet av skjutdörrar kan du ge din garderobsvägg i stort sett vilket utseende som helst. Här tipsar vi om enklaste vägen till drömgarderoben.


  Vägg till vägg eller med gavelsida?

  Det viktigaste först: var vill du ha din inbyggda garderob? Hall och sovrum är den vanligaste platsen för garderober men kanske har du ett avlångt vardagsrum som lämpar sig perfekt för en garderobsvägg. Den enklaste typen av inbyggd garderob bygger du upp mellan två befintliga väggar med måttbeställda skjutdörrar som täcker hela vägen upp till tak. Ett annat alternativ är att utgå från skjutdörrar i fasta mått och sedan fylla upp med med gavel- och täcksidor som kapas till rätt mått. Det finns exempelvis färdiga skjutdörrspar i bredderna 1240 mm och 1862 mm.

  Steg 1: Mät upp dina beställningsmått

  Om du vill ha plats för en klädstång inuti garderoben är ett djup på 675 mm standard. Med så kallade fronthängare i garderoben kan djupet minskas till 570 mm. För att få en känsla av hur garderoben kommer att te sig i rummet, rulla ut täckpapp över din tänkta golvyta och vik eller klipp pappret till rätt djup. Mät nu upp takhöjden på tre ställen från där skjutdörrarna ska stå (vänster, höger och i mitten) och notera den lägsta takhöjden. Höjdskillnader på upp till någon centimeter kan justeras med hjälp av skjutdörrarnas hjul. Mät slutligen upp din önskade bredd, från vägg till vägg alternativt där du vill att garderoben ska sluta. Nu har du måtten du kommer att behöva vid din beställning.

  Steg 2: Hur montera skjutdörrarna?

  Medan du funderar över vilka skjutdörrar som blir snyggast bör du också ägna en tanke åt hur många dörrar du behöver och hur du vill ha dem monterade. Vanligast är att montera med golv- och takskena, men du kan också välja att ha dörrarna frihängande (endast monterade i taket) för att hålla golvet helt fritt. Om du vill ha fler än två skjutdörrar rekommenderas trespårsskena i stället för den tvåspårsskena som ofta ingår när du köper dina skjutdörrar – när varje dörr har ett eget spår kan du öppna en större del av garderoben samtidigt. Instruktioner för infästning av skenor, eventuella lister med mera brukar komma med de dörrar och beslag som du väljer, men prata med din lokala Woody-handlare om du är osäker.

  Steg 3: Välj ut din garderobsinredning

  Ett populärt val för garderobsinredningen är att utgå från ett topphängt klick-in system. Här skruvar du fast en bärlist längst upp på väggen och på denna hakar du sedan fast lodräta hängskenor att fästa hyllor och annat på. Det finns även golvstående klick-in system som kan rymma lika mycket som sina vägghängda motsvarigheter och fördelen är att du inte behöver borra några hål i väggen.
  Till klick-in systemen finns det en mängd olika lösningar såsom klädstänger, backar, hyllor och skoställ. För att underlätta ditt urval finns det ett antal färdiga ”startkit” i olika storlekar och för olika rum att välja mellan, och genom att välja någon av dessa färdigkomponerade kit kan du vara säker på att du får en genomtänkt, platseffektiv förvaring.

  Steg 4: Skjutdörrarna sätter stilen

  Skjutdörrar är en fantastisk uppfinning som förutom att spara utrymme kan ge en helt ny karaktär åt rummet där de står. Det finns skjutdörrar med och utan trä- eller metallramar och i en mängd olika material och utföranden, så här är det din egen smak och inredningsstil som avgör. Vad sägs om sobert vitt eller grått, träfaner, tonat glas eller spegelglas? Ett alternativ kan också vara att blanda dörrar i olika material för att skapa lite extra liv. Väldigt snyggt, och ett roligt gör det själv-projekt, är skjutdörrar som klätts med korkmatta eller rottingväv.  Välkommen in till oss, så hjälper vi dig att förverkliga din drömgarderob!