• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Så får du till en skarp linje mellan två väggfärger

  Så får du till en skarp linje mellan två väggfärger

  Att använda flera kulörer när man målar om väggarna hemma är en trend som har kommit för att stanna. Med väggar med sinsemellan olika färger kan du på ett enkelt sätt ge djup och liv åt såväl vardagsrum som sovrum, hallar och kök.


  Du behöver heller inte låta dig begränsas av var väggarna börjar och slutar. Färgkontraster kan till exempel användas för att rama in olika vägginredningar som vägghyllor och grupperingar av tavlor, eller för att visuellt dela upp det stora vardagsrummet i två mindre.

  För att få till den där proffsiga, knivskarpa linjen mellan två färger på samma vägg är maskeringstejpen din bästa vän – och sedan är det bara att följa instruktionerna för en så kallad kantförsegling, eller spärrmålning.

  Gör så här

  1. Mät upp för att få en helt vertikal linje och markera med en blyertspenna. Sätt upp tejpen i långa remsor för att få den att sitta så rakt som möjligt.

  2. Måla längs med och på båda sidor av tejpen med väggens basfärg (till exempel vit) och låt färgen torka. På så vis förseglas tejpens kanter så att inte den nya färgen kan tränga in under den.

  3. När basfärgen har torkat är det dags att måla med kontrastfärgen. Måla noggrant så att du hela tiden täcker över en liten bit in på tejpen. Vid behov kan du måla två gånger – men kom ihåg att genast ta bort tejpen när du har målat sista gången.

  Rätt sorts maskeringstejp till rätt uppgift

  Maskeringstejpen är en självklar följeslagare vid alla typer av måleriarbeten. När man talar om maskeringstejp är det kanske den beigea varianten du först ser framför dig, men det finns några olika varianter med särskilda egenskaper. Stokvis sortiment av maskeringstejp kommer i olika färger som gör det lätt att hitta rätt.

  Classic (beige) – för allround användning inomhus, finns i bredd från 19–50 mm
  Kurvor (beige) – en 19 mm bred, kräppad tejp som gör att du kan maskera i böjda former på underlaget som ska målas
  Precision (gul) – endast 0,08 mm tunn, kan sitta uppe inomhus upp till 120 dagar
  Precision (blå) – väder- och UV-beständig för t ex användning utomhus på fönsterglas upp till 60 dagar.
  Lätthäftande (lila) – för ömma ytor såsom tapeter och nymålade väggar

  Classic beige & Classic blå finns även som Stokvis PRO, vilket betyder en tejp av extremt hög kvalitet, speciellt framtagen för yrkesanvändare.

  Stokvis Snabbmaskering är en smidig två-i-ett-lösning bestående av tunn täckplast alternativt skyddspapper och en maskeringstejp på kanten. Snabbmaskeringen är en smidig lösning för att till exempel skydda väggar vid målning av fönster eller möbler vid målning av väggar eller tak.

  Stokvis Skydd- & maskeringsstejp är en kraftigare tejp som förutom att maskera vid målning också används vid tejpning av skyddspapp/plast. Eftersom skyddstejpen även fäster på målad aluminium är den perfekt vid målning intill hängrännor och stuprör då den inte lämnar några häftämnesrester. Tejpen kan också skydda underlaget mot mekanisk åverkan. Finns i varianterna gul (inom- och utomhus) och mörkgrön (utomhus).

  Här kan du se hela vårt sortiment av tejp!